Van Jegyem
|

AGORA – Művelődési és Sportház

Helyszín
cím: Szombathely, 9700 Szombathely, Március 15. tér 5.
tel: +36 94 312 666
web:
A 2007. július elsejével öt intézmény (Művészetek Háza, Gyermekek Háza, Művelődési és Sportház, Savaria Filmszínház) összevonása nyomán létrejött Agora Kulturális és Turisztikai Központ, mely a gyerekektől az idősebb korosztályig mindenkinek kínál majd programokat.

A rendszerváltás óta nem nyúlt hozzá az alapelveket érintő módon a művelődési intézményrendszerhez senki: most hozzáigazítják az intézményeket a változó körülményekhez. Ez egy vezetői generációváltással együtt történik meg.
Elképzeléseik központjában a fesztiválok és a nagy rendezvények állnak, amellett, hogy tovább működtetik azokat az intézményeket, amelyek hozzájuk tartoznak. Tovább megy majd a Tavaszi Fesztivál, a Bloom-nap, a Szentivánéj, a Bartók-fesztivál, de lesznek saját fesztiválok, mint például a Szombathelyi Nyár szabadtéri koncertek, a Tér-Film-Zene Fesztivál, a Borfalu vagy a Nyugatbeat Könnyűzenei Fesztivál.

Az Agora – mint városi kulturális intézmény – azért jött létre, hogy átgondolja és összefogja a programokat. Fő feladata a koordinálás: hogy melyik program hol legyen, ne legyenek időpontütközések.
Azokban a városokban működik jól a kulturális élet, ahol egyszerre sikerül eltalálni a minőséget és a popularitást. Nehéz dolog, de van rá példa. Ilyen a Savaria Történelmi Karnevál. Fontos, hogy folyamatosan legyenek programok, egy nagyon racionálisan átgondolt terv szerint. Nyitni kell a város felé, ehhez rengeteg fesztivál kell.

A Savaria mozi multikulturális szerepet kap: vagyis nemcsak filmeket vetítenek, hanem helyet adnak más rendezvényeknek is, a film-társművészetek összefüggésben. Az Agorán belül a mozi a mozgókép szakágat képviseli, de kulturális kínálatának egyik központja is lesz ezután.

Az Agora Pincegaléria klubszerűen működik majd, zenés-beszélgetős estekkel. A Gyermekek Háza az eddigi gyakorlatnak megfelelően folytatja tevékenységét, de ezentúl a nagyrendezvényeket további gyermekprogramokkal színesítik.

Minden városban felismerik, hogy a kultúra és a turisztika között erős a kapcsolat. Szombathely főként a történelmére és rendezvényeire építhet. A kooperációra helyezik a hangsúlyt. Céljuk, hogy Szombathelyen olyan programok legyenek, amiket országszerte emlegetnek. Az Agora nem az öt intézményben gondolkodik, hanem projektekben, fesztiválokban, szabadtéri eseményekben, amelyeket szervezési feladatoknak tekintenek, és teamek állnak össze mögéjük, amelyek tagjai addig dolgoznak együtt, amíg a program fut. A változó csapatösszetétellel lehetőség van a rendezvények megújítására, új ötletekkel való frissítésére. További célkitűzésük, hogy a nagy rendezvényeiket (mint például a Bloomsday-t, a Szent Márton-hetet, a Bartók fesztivált, a Savaria Történelmi Karnevált) az európai körforgásba bevigyék.

AGORA – Művelődési és Sportház programjai